Plesk - E-mail engedélyezése és konfigurálása

1. A szolgáltatás engedélyezése a Pleskben
Alaphelyzetben a Pleskben ez a szolgáltatás nincs engedélyezve.
 
Jelentkezzen be a Pleskbe és menjen a Tools and Settings > Mail > Email Server Settings (Eszközök és beállítások > E-mail > Levelezési kiszolgáló beállítások). Pipálja ki a Enable e-mail management features in Plesk environment (Levelezéskezelő funkció engedélyezése a Plesk kezelőpanelen) lehetőséget.
 
2. Állomásnév (Hostname)
Az állomásnév (hostname) a szerver domain neve. A problémamentes email kezeléshez elengedhetetlen a beállítása..
 
Állítson be bármilyen domaint a server.domain.com címre A rekord és a szerver IP címének használatával. Majd állítsa be ezt a domain nevet a Plesk felületén: Tools and Settings > General Settings > Server Settings (Eszközök és beállítások > Általános beállítások > Kiszolgáló beállítások). Töltse ki a Host Full Name  (Teljes állomásnév) mezőt a domain névvel melyre a szerver van irányítva – pl. server.domain.com. Ez nem szükségszerűen az a domain ahonnan majd az emailek kiküldésre kerülnek majd.
 
3. RDNS
Az RDNS / PTR egy reverse rekord – biztosítja, az IP cím és a domain megfeleltethetőségét. Mikor Ön küld egy emailt, a címzett szervere összeveti a szerver IP címét az állomásnévben (hostname) megadott reverse rekorddal. Ha ezek nem egyeznek akkor az esetek többségében az email elutasításra kerül.
 
Reverse rekord beállításhoz keressen minket hiteles kérésben. A reverse rekord beállításához a hiteles kérésben adja meg a szervere IP címét és a domain nevet.
 
4. SPF
Az SPF a domain SPF rekordja alapján ellenőrzi a küldő szerver IP címét - az SPF hitelesítés a címzett szerverén történik, amely az ellenőrzés eredménye alapján eldönti, hogy elfogadja-e az emailt.
 
SPF rekordot minden olyan domainhez külön-külön be kell állítani, melyet a szerveren emailezésre szeretne használni. Az SPF rekord DNS TXT rekord formájában jelenik meg és a következőképpen néz ki:
v=spf1 a mx ip4:127.0.0.1 ~all
Cserélje le a példában szereplő 127.0.0.1 IP címet a szervere IP címével. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy emialt küldjön olyan szerverről melynek IP címe megegyezik a domain „A” rekordjával és MX rekordjával, valamint a megadott IP címmel (ez az IP cím példánkban 127.0.0.1 de ezt szükséges kicserélnie szervere IP címére).
 
Haszálja az MXToolbox Supertool-t, hogy ellenőrizze megfelelő-e a rekord szintaxisa.
 
5. DKIM
A DKIM aláírja az Ön szerveréről küldött emaileket. Ezután a célszerver összehasonlítja az email fejlécében szereplő aláírást a DNS rekordban közzétett nyilvános kulccsal, és eldönti, hogy elfogadja-e az emailt.
 
5.1. A beállításhoz a Plesk felületén válassza a Tools and Settings> Mail> Email Server Settings (Eszközök és beállítások > E-mail > Levelezési kiszolgáló beállítások), majd a DKIM spam protection (DKIM kéretlen levelek elleni védelem) lehetőségnél pipálja be a Enable outbound mail signing (Kimenő e-mail aláírásának engedélyezése) mezőt és az oldal alján kattintson az OK gombra.
 
5.2. A DKIM-et minden domainhez egyesével be kell állítani. A Mail> Mail Settings (E-mail > Levelezési beállítások) kattintson a kívánt domainre. Pipálja be a Use DKIM antispam protection to check outgoing e-mail messages (A DKIM levélszemét elleni védelmi rendszer használata kimenő e-mail üzenetek aláírására).
 
5.3. Ha nem a Pleskbe integrált DNS kiszolgálókat használja, akkor be kell állítania egy DNS rekordot a DNS kiszolgálókra. Ehhez először egy nyilvános kulcsra (public key) lesz szüksége. Ennek a meghatározásához jelentkezzen be SSH-n a szerverre és adja ki a következő parancsot:
openssl rsa -in /etc/domainkeys/az_ön_domainje.hu/default -pubout
 
Egy ehhez hasonló kimenetet fog kapni:
writing RSA key
-----BEGIN PUBLIC KEY-----
MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDUW6YHHpqQnA2/XzvE2zcy8Y7l
hDD8w1DF3VmTk2LOikBEaegkA/f/w8+Bi/KEJsZ+BTOWb7kFuuWd0uFr+cloLOwH
l3bBKMjx42tdZ4Hbbgj9d06N4ykFATpHaXQBx5x+grEKVP2VhG5QU7fbaM0fY3Za
tXdrZs+s6d2vtsvS/QIDAQAB
-----END PUBLIC KEY-----
 
A vastagon szedett rész a DKIM key. Másolja ki a kimenetből!
 
5.4. Hozza létre a kért domain két TXT típusú rekordját a DNS kiszolgálón:
5.4.1. Az első DNS TXT rekord – nyilvános kulcs (public key):
Hostname:
default._domainkey.az_ön_domainje.hu
Rekord típus:
TXT
 
Érték:
v=DKIM1; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDUW6YHHpqQnA2/XzvE2zcy8Y7lhDD8w1DF3VmTk2LOikBEaegkA/f/w8+Bi/KEJsZ+BTOWb7kFuuWd0uFr+cloLOwHl3bBKMjx42tdZ4Hbbgj9d06N4ykFATpHaXQBx5x+grEKVP2VhG5QU7fbaM0fY3ZatXdrZs+s6d2vtsvS/QIDAQAB
A vastagon szedett részt cserélje ki az Ön által korábban (5.3.) generált nyilvános kulcsra.
 
5.4.2. A második DNS TXT rekord - DKIM policy:
Hostname:
_domainkey.az_ön_domainje.hu
Rekord típus:
TXT
 
Érték:
o = -
 
Ez az érték azt jelenti, hogy minden email ami erről a domainről kerül kiküldésre megkapja a DKIM aláírást.
 
Használja az MXToolbox-ot, hogy ellenőrizze megfelelő-e a DKIM rekord szintaxisa.
 
6. Feketelisták (blacklist) ellenőrzése
A problémamentes e-mail kézbesítés érdekében javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy az IP cím nem szerepel-e a legismertebb feketelisták között. Az MXToolboxon ezt megteheti. Ha az IP cím szerepel egy vagy több feketelistán, akkor megpróbálhatja törölni az IP címet, vagy forduljon hozzánk segítségért egy hiteles kérésben.