Plesk - E-mail engedélyezése és konfigurálása

1. A szolgáltatás engedélyezése a Pleskben
Alaphelyzetben a Pleskben ez a szolgáltatás nincs engedélyezve.
 
Jelentkezzen be a Pleskbe és menjen a Tools and Settings > Mail > Email Server Settings (Eszközök és beállítások > E-mail > Levelezési kiszolgáló beállítások). Pipálja ki a Enable e-mail management features in Plesk environment (Levelezéskezelő funkció engedélyezése a Plesk kezelőpanelen) lehetőséget.
 
2. Állomásnév (Hostname)
Az állomásnév (hostname) a szerver domain neve. A problémamentes email kezeléshez elengedhetetlen a beállítása..
 
Állítson be bármilyen domaint a server.domain.com címre A rekord és a szerver IP címének használatával. Majd állítsa be ezt a domain nevet a Plesk felületén: Tools and Settings > General Settings > Server Settings (Eszközök és beállítások > Általános beállítások > Kiszolgáló beállítások). Töltse ki a Host Full Name  (Teljes állomásnév) mezőt a domain névvel melyre a szerver van irányítva – pl. server.domain.com. Ez nem szükségszerűen az a domain ahonnan majd az emailek kiküldésre kerülnek majd.
 
3. RDNS
Az RDNS / PTR egy reverse rekord – biztosítja, az IP cím és a domain megfeleltethetőségét. Mikor Ön küld egy emailt, a címzett szervere összeveti a szerver IP címét az állomásnévben (hostname) megadott reverse rekorddal. Ha ezek nem egyeznek akkor az esetek többségében az email elutasításra kerül.
 
Reverse rekord beállításhoz keressen minket hiteles hibajegyben. A reverse rekord beállításához a hibajegyben adja meg a szervere IP címét és a domain nevet.
 
4. SPF
Az SPF a domain SPF rekordja alapján ellenőrzi a küldő szerver IP címét - az SPF hitelesítés a címzett szerverén történik, amely az ellenőrzés eredménye alapján eldönti, hogy elfogadja-e az emailt.
 
SPF rekordot minden olyan domainhez külön-külön be kell állítani, melyet a szerveren emailezésre szeretne használni. Az SPF rekord DNS TXT rekord formájában jelenik meg és a következőképpen néz ki:
v=spf1 a mx ip4:127.0.0.1 ~all
Cserélje le a példában szereplő 127.0.0.1 IP címet a szervere IP címével. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy emialt küldjön olyan szerverről melynek IP címe megegyezik a domain „A” rekordjával és MX rekordjával, valamint a megadott IP címmel (ez az IP cím példánkban 127.0.0.1 de ezt szükséges kicserélnie szervere IP címére).
 
Haszálja az MXToolbox Supertool-t, hogy ellenőrizze megfelelő-e a rekord szintaxisa.
 
5. DKIM
A DKIM aláírja az Ön szerveréről küldött emaileket. Ezután a célszerver összehasonlítja az email fejlécében szereplő aláírást a DNS rekordban közzétett nyilvános kulccsal, és eldönti, hogy elfogadja-e az emailt.
 
5.1. A beállításhoz a Plesk felületén válassza a Tools and Settings> Mail> Email Server Settings (Eszközök és beállítások > E-mail > Levelezési kiszolgáló beállítások), majd a DKIM spam protection (DKIM kéretlen levelek elleni védelem) lehetőségnél pipálja be a Enable outbound mail signing (Kimenő e-mail aláírásának engedélyezése) mezőt és az oldal alján kattintson az OK gombra.
 
5.2. A DKIM-et minden domainhez egyesével be kell állítani. A Mail> Mail Settings (E-mail > Levelezési beállítások) kattintson a kívánt domainre. Pipálja be a Use DKIM antispam protection to check outgoing e-mail messages (A DKIM levélszemét elleni védelmi rendszer használata kimenő e-mail üzenetek aláírására).
 
5.3. Ha nem a Pleskbe integrált DNS kiszolgálókat használja, akkor be kell állítania egy DNS rekordot a DNS kiszolgálókra. Ehhez először egy nyilvános kulcsra (public key) lesz szüksége. Ennek a meghatározásához jelentkezzen be SSH-n a szerverre és adja ki a következő parancsot:
openssl rsa -in /etc/domainkeys/az_ön_domainje.hu/default -pubout
 
Egy ehhez hasonló kimenetet fog kapni:
writing RSA key
-----BEGIN PUBLIC KEY-----
MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDUW6YHHpqQnA2/XzvE2zcy8Y7l
hDD8w1DF3VmTk2LOikBEaegkA/f/w8+Bi/KEJsZ+BTOWb7kFuuWd0uFr+cloLOwH
l3bBKMjx42tdZ4Hbbgj9d06N4ykFATpHaXQBx5x+grEKVP2VhG5QU7fbaM0fY3Za
tXdrZs+s6d2vtsvS/QIDAQAB
-----END PUBLIC KEY-----
 
A vastagon szedett rész a DKIM key. Másolja ki a kimenetből!
 
5.4. Hozza létre a kért domain két TXT típusú rekordját a DNS kiszolgálón:
5.4.1. Az első DNS TXT rekord – nyilvános kulcs (public key):
Hostname:
default._domainkey.az_ön_domainje.hu
Rekord típus:
TXT
 
Érték:
v=DKIM1; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDUW6YHHpqQnA2/XzvE2zcy8Y7lhDD8w1DF3VmTk2LOikBEaegkA/f/w8+Bi/KEJsZ+BTOWb7kFuuWd0uFr+cloLOwHl3bBKMjx42tdZ4Hbbgj9d06N4ykFATpHaXQBx5x+grEKVP2VhG5QU7fbaM0fY3ZatXdrZs+s6d2vtsvS/QIDAQAB
A vastagon szedett részt cserélje ki az Ön által korábban (5.3.) generált nyilvános kulcsra.
 
5.4.2. A második DNS TXT rekord - DKIM policy:
Hostname:
_domainkey.az_ön_domainje.hu
Rekord típus:
TXT
 
Érték:
o = -
 
Ez az érték azt jelenti, hogy minden email ami erről a domainről kerül kiküldésre megkapja a DKIM aláírást.
 
Használja az MXToolbox-ot, hogy ellenőrizze megfelelő-e a DKIM rekord szintaxisa.
 
6. Feketelisták (blacklist) ellenőrzése
A problémamentes e-mail kézbesítés érdekében javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy az IP cím nem szerepel-e a legismertebb feketelisták között. Az MXToolboxon ezt megteheti. Ha az IP cím szerepel egy vagy több feketelistán, akkor megpróbálhatja törölni az IP címet, vagy forduljon hozzánk segítségért egy hiteles hibajegyben.

Add Feedback