HU domain - megerősítő eljárás alapú igénylés és nyilvántartás

Tisztelt Ügyfelünk!
 
2020. július 1-től a .HU domain nevek igénylésében és nyilvántartásában az ISZT a következő változást vezette be. Az okirat alapú igénylés, illetve okirat alapon nyilvántartott domain nevek mellett megjelent a megerősítő eljárás alapú igénylés, illetve megerősítő eljárás alapon nyilvántartott domain, ahol a módosítás kérések többsége (tulajdonosváltás, átregisztráció, névváltozás) dokumentumok nélkül, 1 vagy 2 faktoros megerősítő eljárással történhet:
 
  • 1 faktoros eljárással (email)​
  • 2 faktoros eljárással (email + telefon)
     
A faktor adatok nyilvántartása, azok módosítása domain nevenként történik.
Az eljárás lényege (igénylés vagy módosítás során):
 
  1. a Nyilvántartó emailt küld az igénylő email címére egy egyedi, ideiglenes URL-lel;
  2. ott az igénylésével kapcsolatos adatokat és nyilatkozatokat talál;
  3. kattintásokkal elfogadja a nyilatkozatokat, majd jóváhagyja az igénylést;
  4. 2 faktoros eljárásnál ezután megjelöli, hogy SMS-ben vagy hangbemondással kéri a kódot (max. ötször próbálkozhat);
  5. megkapja a kódot, amit visszaküld az oldalon keresztül.
     
A domain típus változtatások mindegyikére biztosít lehetőséget a rendszer. Okirat alapon nyilvántartott domain típus változtatás faktoros megerősítő eljárás alapon nyilvántartott domain típusra teljes bizonyító erejű magánokirattal lehetséges.
A faktoros megerősítő eljárás alapon nyilvántartott domain nevek esetében óriási előny, hogy tulajdonosváltáskor a domain használót költség nem terheli, a domain név lejárati dátuma változatlan marad, a procedúrát követően nem történik 2 éves újra regisztrálás, így a .HU központi nyilvántartásban szereplő lejárati dátumhoz viszonyítva fizetett periódus nem veszhet el.
 
Az új Domainregisztrációs Szabályzat a faktorokkal történő visszaélés esetére (email fiók vagy email cím illetéktelen kézbe kerülése) biztonságos megoldást is kínál. A domain használó teljes bizonyító erejű magánokirat formájában tud nyilatkozni, ill. kérheti faktor adatainak megváltoztatását, ha azok feletti rendelkezését elveszítette.
 
Az eljárásról további információt az alábbi linken olvashat: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html
 
Az új, megerősítő eljárás alapú működés kapcsán kérjük, keresse fel az Ügyfélszolgálatunkat a +36-1-610-5506 telefonszámon vagy a support.forpsi.hu weboldalon keresztül.

Köszönjük megtisztelőt figyelmét!

A Forpsi & Aruba Cloud csapat