Az adatbázisban található WordPress táblázatok leírása

Az alábbi cikkben leírjuk, mit jelentenek a WordPress rendszer működéséhez szükséges MySQL adatbázisban tárolt egyes táblák. 12 db tábla automatikusan létrejön, amikor egy új WordPress telepítés befejeződik.

Az adatbázishoz való hozzáféréssel például visszaállíthatja az elfelejtett jelszót és e-mailt. A MySQL felületen teljes helyreállítást is végezhet a biztonsági mentésből. Az adatbázist ezen a linken érheti el: https://webmysql.forpsi.hu/.

Az alábbiakban részletesebben ismertetjük őket.

A táblák neve
Leírás
wp_commentmeta
Meta információk az adott WordPress webhely megjegyzéseiről.
wp_comments
A megjegyzések a bejegyzésekhez hasonlóan működnek.
wp_links
Már nem használt, de a kompatibilitás érdekében megőrzi.
wp_options
URL-beállítások, oldalszámozás és még sok más.
wp_postmeta
Meta információk közzététele.
wp_posts
A bejegyzések és oldalak tartalma
wp_termmeta
Meta információk a kifejezésekről.
wp_terms
Információk a kategóriákról és címkékről.
wp_term_relationships
A kategóriákra és címkékre vonatkozó információk összekapcsolása.
wp_term_taxonomy
Taxonómiai információk mentése.
wp_usermeta
A webhely felhasználóihoz társított metaadatok.
wp_users
A felhasználók teljes listája alapvető információkkal.

Pontosabban, ezek táblanevek, de a wp_ előtag időről időre változhat. Ez egy táblázat előtagja, amely a WordPresshez kapcsolódó konkrét adatbázis azonosítására szolgál. A lényeg az, hogy egy MySQL adatbázisban több WordPress rendszer is tárolható.

Példa: A fődomain -en tárolt WordPress a wp_ tábla előtaggal rendelkezik, de bármely aldomainre telepíthet egy másik WordPress-t, amelynek szintén csatlakoznia kell egy MySQL adatbázishoz. Ezért választunk egy másik előtagot, például wpab_. kézi telepítés esetén.

Mi az előtag? A WordPress előtagja az adatbázistábla-nevekben használt előtag. Az egy adatbázisban tárolt különböző webhelyek adatainak elkülönítésére szolgál.

A táblázatok részletesebb leírása:

wp_commentmeta: ez a táblázat metai nformációkat tartalmaz az adott WordPress oldal megjegyzéseiről. Pontosabban az egyes megjegyzések metaadatai.

wp_comments: itt tárolódnak a megjegyzések, amelyek a bejegyzésekhez hasonlóan működnek. Ez azt jelenti, hogy minden megjegyzéshez metaadatok tartoznak a wp_commentmeta táblán keresztül (a metaadatok olyan adatok, amelyek más adatokról nyújtanak információt), de ezek eltérő tartalommal rendelkeznek. Ezért más kötelező mezőket is tartalmaznak a táblázatban. Egy adott megjegyzéssel kapcsolatos információk itt tárolódnak. Például, hogy mikor adták hozzá a megjegyzést, melyik IP-címről vagy mikor került hozzáadásra.

wp_links: elavult táblázat, de továbbra is megmaradt a WordPress régebbi verzióival való kompatibilitás érdekében. A 3.5-ös verziótól kezdve ez a lehetőség már nem elérhető.  A táblázat a "Linkek" rész adminisztrációjára szolgált.

wp_options: ez az egyik legfontosabb táblázat az egész WordPressben. Ez a táblázat az URL-ekkel, az oldalszámozási beállításokkal, az időformátummal és még sok mással kapcsolatos összes beállítást tárolja.

Az első két sor csak az URL címről szól. Ha bármilyen módon megpróbál átirányítást beállítani a https:// protokollra, de ez nem sikerül, akkor ebben a táblázatban módosíthatja úgy, hogy átnevezi az eredeti http://domainnév.hu-ról a https://domainnev.hu-ra és fordítva.

Ha például a webhelyet áttelepítették egy másik domainre vagy átnevezték, gyakran előfordulhat, hogy továbbra is az eredeti domainre irányítja át. Átirányítási hurokkal is találkozhat. A probléma ismét ebben a táblázatban lesz, ahol az eredeti domain is tárolódik

wp_postmeta: a táblázat a bejegyzések metainformációinak tárolására szolgál. Ez az információ tartalmazhat például szerzői információkat, megjelenési dátumot, címkéket stb. Az információk ezután felhasználhatók bejegyzések keresésére és megjelenítésére a webhelyen. A tábla a wp_posts táblával együtt használatos.

wp_posts: ez a táblázat tartalmazza a WordPressben hozzáadott összes bejegyzést vagy oldalt. Az itt található információk tartalmazzák a bejegyzés / oldal nevét, tartalmát, a megjelenés dátumát és annak állapotát, hogy a tartalom már megjelent-e vagy sem. Az itt található összes információ a webhely oldalainak generálására és megtekintésére szolgál. Ez magában foglalja a bejegyzéseket, oldalakat, mellékleteket, revíziókat és a navigációs menüelemeket.

wp_termmeta: a taxonómiákban használt kifejezések metainformációinak tárolására szolgál. Ilyenek például a címkék vagy kategóriák. Az információ tartalmazhat leírásokat vagy képeket is, amelyek az egyes fogalmakhoz vannak rendelve.

wp_terms: információkat tartalmaz azokról a kategóriákról és címkékről, amelyek a webhely tartalmának rendszerezésére szolgálnak. Az információ nevekből, leírásokból, valamint a kategóriák és címkék használatára vonatkozó információkból áll. Lehetővé teszik a bloggerek vagy szerkesztők számára, hogy tartalmaikat csoportokba rendezzék, így a rendszeres felhasználók könnyebben megtalálják, amit keresnek.

wp_term_relationships: a kategóriákkal és címkékkel kapcsolatos információk összekapcsolására szolgál a webhely egyes bejegyzéseihez. Ez az információ lehetővé teszi a WordPress számára, hogy megtudja, milyen kategóriákhoz és címkékhez tartoznak az egyes bejegyzések.

wp_term_taxonomy: az egyes kifejezésekhez kapcsolódó taxonómiai információk tárolására szolgál. Ez a táblázat használható a webhelyen található tartalmak, például címkék és bejegyzéskategóriák kategorizálására és rendszerezésére. Ezeket az információkat a tartalom szűrésére és rendszerezésére, valamint bizonyos típusú tartalmak hatékony keresésére és megjelenítésére használják a webhelyen.

Mi az a taxonómia? A WordPress-en belüli taxonómia egy olyan rendszer, amely kategorizálja és rendezi a webhelyeken található tartalmakat, például cikkeket, oldalakat, képeket és egyebeket.

wp_usermeta: a webhely felhasználóihoz társított metaadatokat tartalmazza. Ezek a metaadatok olyan információkat tartalmazhatnak, mint a név, vezetéknév, e-mail cím, telefonszám és cím. Ez további felhasználói információ a wp_users táblából. A névjegy ebbe a táblázatba kerül, amikor új felhasználó jön létre. Az oldal adminisztrációjából szerkeszthető.

Mi az a metaadat? A WordPress metaadatai egy bejegyzéssel, oldallal vagy más tartalommal kapcsolatos információk, amelyek nem közvetlenül jelennek meg az oldalon, de leírására és kategorizálására szolgálnak.

wp_users: ez a táblázat a felhasználók teljes listáját tartalmazza az alapvető információkkal. Az alapvető információk közé tartozik a bejelentkezési azonosítója, a rendszergazdai e-mail címe vagy a titkosított jelszava. Ott van a kapcsolatfelvételi dátum is. A kapcsolattartóra vonatkozó többi információ jelenleg a fent leírt wp_usermeta táblában van tárolva. Ezért webhely- vagy adatbázis-adminisztrátorként könnyen megtudhatja, melyik kapcsolattartó rendelkezik az Ön adminisztratív e-mail-címével, és annak elvesztése esetén módosíthatja az e-mail-címét és a bejelentkezési adatait is.