Frissítés vagy bővítmény hozzáadása után a WordPress nem működik

Ha frissíti valamelyik beépülő bővítményét, előfordulhat, hogy az egész rendszer összeomlik, mert a bővítmény új verziója nem kompatibilis a szerkesztői rendszer eredeti verziójával. Ez általában PHP hibát eredményez, és a webhely megjelenítése leáll. Egy ilyen hiba például így nézhet ki.
A Wordpress adminisztrációja jobb esetben elérhető marad, legrosszabb esetben előfordulhat, hogy már nem tud bejelentkezni az adminisztrációs felületre sem.

Ez a probléma  a tárhelyhez FTP-vel csatlakozva oldható meg, amelyen lehetőség van a problémás beépülő modullal dolgozni, deaktiválni, vagy biztonsági másolatból visszaállítani az eredeti verziót.

Mi az az FTP, és melyik mappa a fontos ebben az esetben?

Az FTP egy protokoll, amelyet a számítógép és a célszerver közötti adatátvitelre használnak. Ennek köszönhetően egy FTP kliens segítségével csatlakozhat egy távoli szerverhez és kezelheti az azon tárolt adatokat.
Abban az esetben, ha egy hibásan működő bővítmény miatti rendszerösszeomlásról van szó, fontos lesz a wp-content mappa, amely egy plugins nevű almappát tartalmaz. A Wordpress ott tárolja az aktív és inaktív bővítményeket.
Tehát bármely FTP kliens használatával először csatlakoznia kell a tárhelyhez.

A WP Ready webtárhely változathoz nem elérhető FTP hozzáférés. Ebben az esetben kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz a support.forpsi.hu oldalról elküldött Hiteles kérésben.

Miután csatlakozott az FTP-hez, kattintson a www mappára, majd a wp-content and plugins mappára. A PHP hibaüzenetben rögtön az elején azt olvashatjuk, hogy a problémás bővítmény nagy valószínűséggel az Elementor Pro.


Hogyan tudom deaktiválni a bővítményt ?
Az első megoldás, amely segít a webhely legalább működőképes állapotának visszaállításában, a bővítmény deaktiválása. Ez egyszerűen megtehető a bővítmény könyvtárának átnevezésével. Tehát a beépülő modulok listájában keresse meg azt, amely valószínűleg a rendszer összeomlását okozta, és nevezze át. Például az Elementor-pro bővítményt Elementor-pro-oldra nevezzük át. A bővítménymappa átnevezése letiltja azt, és meg lehet próbálni megoldani a mögöttes problémát. Vagyis a weboldal és az adminisztráció elérhetetlenségét.


Nem tudom, melyik bővítmény okozta a problémát, és miért nem működik a WordPress.

Ha nagyszámú bővítményt frissített a weboldalon megjelenő PHP hibaüzenet nem elég egyértelmű, hogy a frissített bővítmények közül melyik okozta a problémát, akkor egyedileg kell megkeresnie a hibát okozó bővítményt. Ehhez minden át kell nevezni ami a bővítményekhez tartozik, amelyek frissítésre kerültek. Ha a webhely a bővítmények átnevezése után elkezd működni, valószínűleg megtalálta a problémát okozó webhelyet. A mappák utolsó frissítési dátum szerinti rendezése is segíthet. Ez megmondja, hogy melyik bővítmény frissült az utolsók között, és ebből indulhat ki.


Hogyan lehet visszaállítani a bővítményt biztonsági másolatból?

Ha már tudja, melyik bővítmény okozta a problémát, lehetősége van az eredeti verzióra való visszaállításra biztonsági másolataink segítségével. A backups-forpsi nevű mappa elérhető az FTP-n. Összesen három biztonsági másolat mindig elérhető itt (az adott nap hajnali állapotáról és az utolsó hétfőről és csütörtökről).

A kiválasztott biztonsági másolatban ismét megtalálja a www/wp-content/plugins mappát, és onnan töltheti le a bővítmény mappáját a számítógépére. Ez biztosítja, hogy a biztonsági másolatból rendelkezzenek használható adatokkal. Most elég a problémás plugint a biztonsági másolatból származó adatokkal helyettesíteni. A pluginok mappájában (azaz már nem a biztonsági mentések mappájában) törölheti a bővítmény eredeti fájljait, beleértve a teljes főmappáját is, és ezeket az adatokat a számítógépéről készült biztonsági másolattal helyettesítheti.

Ezzel eltávolítja a bővítmény új verzióját, és visszaállítja a biztonsági másolatban elmentett eredeti verziót.

Ha a weboldal az eredeti verziójával ismét teljesen működőképes, javasoljuk, hogy vagy várja meg a következő verziót a bővítmény frissítése előtt, vagy célszerű a bővítmény fejlesztőjéhez fordulni a hiba leírásával. Azt is fontos ellenőrizni, hogy a kérdéses bővítmény automatikus frissítésre van-e állítva. Ha igen, ideiglenesen tiltsa le.