Hogyan lehet eltávolítani a WordPressből a korábbi verziókat?

Mi az a revízió és mire szolgálnak?

A reviziókezelés a WordPress egy olyan funkciója, amely lehetővé teszi a bejegyzések vagy oldalak verzióinak mentését és összehasonlítását a webhelyén. Ezzel a funkcióval nyomon követhető a cikkek tartalmában végrehajtott módosítások. A bejegyzések vagy oldalak tartalmának korábban elmentett verzióinak visszaállítására is szolgál.
A revízió funkció automatikusan elmenti a szöveg minden szerkesztését, ugyanúgy, mint az oldal vagy bejegyzés eredeti verzióját. A tartalom korábbi verziói könnyen összehasonlíthatók egymással, vagy akár visszaállítható az eredeti tartalom. Ez a funkció ezért nagyon alkalmas olyan oldalakra, amelyeket több olyan felhasználó kezel, akik szerkeszthetik a tartalmat.

A revíziókezelés előnyei és hátrányai

Tehát van egy nagy előnye, de egyben hátránya is. A revíziók előnye, hogy ha kritikus hibát követ el a cikkben, törli a tartalmat, vagy bármilyen más nagyobb hiba történik benne, mindig kényelmesen visszatérhet abba az állapotba, amelyben a tartalom a beavatkozás előtt volt. Hátránya, hogy a cikkek és oldalak mentései egy bizonyos idő után megnőnek, és sok helyet foglalnak el az adatbázisban. Egy bizonyos idő elteltével előfordulhat, hogy az egyes cikkek és oldalak több száz-ezer példányban tárolódnak az adatbázisban. Ez jelentősen csökkentheti magának a szerkesztői rendszernek a sebességét. Ekkor nagyon hasznos a revíziók törlése és ezáltal a MySQL adatbázis tartalmának optimalizálása.

Egy másik probléma, amelyet a felülvizsgálatok okozhatnak, a WordPress összeomlása egy új verzióra való frissítés után. A nagy számú revízió miatt előfordulhat, hogy a lefoglalt memória elfogy(memóriakorlát), és frissítés után csak ez (vagy nagyon hasonló) hiba jelenik meg:

fatal error: allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /home/www/wp-includes/plugin.php on line 203

Ugyanakkor a nagyszámú revíziók elérhetetlenné tehetik a WordPress adminisztrációját.

Mikor törölhetem a revíziókat?
A revíziók törlését célszerű arra az időpontra ütemezni, amikor tudja, hogy webhelyének tartalma, azaz oldalai és cikkei véglegesek, és nem fog rajta további változtatásokat végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy probléma esetén nem kell visszatérni a tartalom eredeti verziójához. Alternatív megoldásként tanácsos biztonsági másolatot készíteni a MySQL adatbázisról a revíziók törlése előtt.

Hogyan törölhetem a revíziókat?

A változatok törlésének legegyszerűbb módja a WP-Sweep beépülő modul használata. Ez egy nagyon kis méretű plugin, amely pontosan erre a célra készült. Ez a bővítmény a klasszikus módon telepíthető a WordPress adminisztrációjából, a bal oldali menü és a "Bövítmények" menüpont segítségével. Itt a "Új hozzáadása" alszakaszban a (sweep) kulcsszóval megkereshet az adott bővítményt, amelyet telepíteni, majd aktiválni fog.


Hol találom a plugin beállításait és hogyan kell használni?

A bővítmény telepítése és aktiválása után a bal oldali menü és az "Eszközök" hivatkozás segítségével használható. Válassza a "Sweep" hivatkozást az Eszközök almenüből.


A revíziók eltávolítása közvetlenül a bővítménylista első blokkjában történik, lásd az alábbi képet. A felülvizsgálatok száma itt látható a százalékokkal együtt. A végleges eltávolítás a "Sweep" gombbal végezhető el. Az eltávolítási idő a felülvizsgálatok számától függ, de nem tart számottevően sokáig.


Hogyan törölhetem a revíziókat MySQL adatbázis használatával?

Ha a WordPress adminisztráció nem érhető el, a változatok a webmysql.forpsi.hu webhelyen elérhető MySQL adminisztrációs eszközzel is törölhetők. Ezen a címen jelentkezzen be hozzáférési adataival az adatbázisba. Az adatbázishoz való hozzáférési adatok a wp-config.php konfigurációs fájlban is láthatók, lásd alább. A MySQL Adminisztrációba való bejelentkezés után tegye a következőket:

  1. a felső menüben kattintson az adatbázis fülre, és válassza ki az adatbázist
  2. majd válassza ki az SQL lapot
  3. illessze be ide a következő kódot, amely törli az összes aktuális verziót (ha szükséges, célszerű biztonsági másolatot készíteni az adatbázisról). Módosítsa a wp_ táblák előtagját a kódban az adatbázisban használtra.
DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";Hogyan korlátozhatom a mentett változatok számát?

A WordPress azt is lehetővé teszi, hogy beállítsa, hogy egy cikk hány változatát szeretné megtartani. A közzétételek számának korlátozásához adja hozzá ezt a kódot webhelye wp-config.php fájljához.
A következő módon teheti meg:

  1. jelentkezzen be az FTP-re bármely FTP kliens segítségével
  2. a WordPress gyökérmappájában keresse meg a wp-config.php nevű fájlt
  3. illessze be a következő kódot

define( 'WP_POST_REVISIONS', 10 );