Telnet használata tesztelésre

A Telnet egy parancssorból futtatott program (Windows, Linux...), amely a számítógépek TCP/IP-hálózaton való összekapcsolására szolgál. Más grafikus kliensekhez képest azonnal látható a megfelelő partner (a szerver, amelyre bejelentkezünk) válasza, így könnyebben azonosítható az esetleges probléma. A szerverekkel való kapcsolat tesztelésére fogjuk használni a POP3 (levélfelvétel), SMTP (levélküldés) vagy FTP (fájlok feltöltése a webhelyre) hibaelhárítása során. Windows rendszerben a parancssorból (cmd.exe) fut.

Megjelenik egy parancssor ablak, ahol a telnet parancs futtatásával csatlakozhat egy másik kiszolgálóhoz.


Adjuk ki a set local_echo (vagy set localecho) parancsot.


Az open parancs majd a szerver neve és a protokollhoz tartozó portszám segítségével kapcsolódhatunk. Ezután megadjuk a felhasználónevet és a jelszót. Linux esetében pl.: xterm, konsole, stb. használható.

A következő parancsokkal tesztelheti az egyes szolgáltatásokhoz való kapcsolódást (példák az e-mailekhez):
POP3 
telnet pop3.forpsi.com 110
 IMAP 
telnet imap.forpsi.com 143
SMTP 
telnet smtp.forpsi.com 587
Megjegyzés: A telnet alapértelmezés szerint nincs jelen a rendszerben, telepíteni kell.
Kattintson a Start menüre, és válassza a Vezérlőpult lehetőséget (Windows 10 esetén kattintson a Start > Minden alkalmazás > Windows rendszer > Vezérlőpult elemre).
A felhasználói fiók beállításaitól és a Windows biztonsági beállításaitól függően rendszergazdai jogosultságokra lehet szükség.

A Programok és szolgáltatások ablakban kattintson a bal oldalon található Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása elemre.


Az elérhető programok listájában keresse meg a Telnet-ügyfél elemet, és kattintson a jelölőnégyzetre a telepítéshez.


Linux alatt bármilyen terminálprogramot használhat - xterm, konzol stb.