E-mail küldés php-n keresztül

Ha szeretné tesztelni, hogy lehet-e e-mailt küldeni php-n keresztül a weboldaladról, hozzon létre pl. egy mailtest.php szkriptet és másold bele a következő kódot. Csak a címzett és a feladó címét módosítsa.

Másolja a szkriptet bármelyik könyvtárba, majd hívja meg a böngészőn keresztül. Például, ha a webhely gyökerébe (/www könyvtár) van feltöltve, írja be a böngészőbe: http://domainneve/mailtest.php
<?php
$to = "Címzett email";
$subject = "test";
$message = "test";
$headers = "from: webmail@domainneve \n";
$headers .= "X-mailer: phpWebmail \n";
if( mail($to, $subject, $message, $headers) )
    {echo "OK - email elküldve";}
else
    {echo "HIBA – a küldés sikertelen";}
?>
Csak az "\n" (új sor) használja a sorok fejlécekkel történő befejezéséhez. A címzett levelezőszerverétől függően, ha a fejléceket "\r\n" karakterpár választja el, előfordulhat, hogy az e-mail helytelenül jelenik meg.

FIGYELEM: ha a weboldalon keresztül fog e-mailt küldeni, SZÜKSÉGES MINDENT VÉDELEMMEL ELLÁTNI A SPAM KÜLDÉS MEGELŐZÉSÉHEZ! Ha ez nem történik meg, és valaki visszaél a szkripttel tömeges spam küldésére, a mail() funkció letiltásra kerül webhelyén.

Ennek az az oka, hogy a webhelyeken lévő űrlapokat ért automatikus támadások szaporodnak. A hackerbotok kihasználható szkripteket keresnek, amelyeken keresztül aztán nagyszámú kéretlen e-mailt küldenek.
Az űrlapról történő küldés biztosítható például úgy, hogy a képről egy speciális kódot (véletlenszerű szöveg, számok) másolunk a küldéshez. Ha a kód nem egyezik, az e-mailt nem küldjük el.