Mi az a webhelytérkép, és hogyan lehet létrehozni?

A sitemap egy úgynevezett webhelytérkép, amely tartalmazza azokat az oldalakat, amelyek a webhelyén találhatók, és szeretné, hogy azokat felfedezzék. Ez a keresőmotorokban a SEO optimalizálás és indexelés fontos része.

Ennek a fájlnak több formátuma is lehet.
Az egyik formátum a .HTML, amelyet főként a felhasználó tájékozódására használnak a webhelyen. Ebben a formátumban ez leggyakrabban az oldalak egyértelmű listája kategóriánként, az egyes oldalakra mutató hivatkozásokkal.
Vagy például a leggyakrabban használt .XML formátum. Ez a fájl az oldalon található összes URL-cím listája, és főként keresőmotorok/feltérképező robotok számára használják, hogy áttekintsék és böngészhessék webhelye szerkezetét, valamint információkat szerezzenek az egyes URL-ekről. Kiegészül az aloldalakkal kapcsolatos további információkkal, például az utolsó módosítás időpontjával vagy az oldalfrissítések gyakoriságával.

Mi az a bot? Ezek olyan robotok, amelyek keresőmotorokat használnak a webes prezentációk és azok tartalmának feltérképezésére. A böngészés alapján módosítják a keresési indexeket, és információkat adnak a kereséshez.

Webhelytérkép létrehozása és áttekintése

Ha fájlt szeretne létrehozni webes prezentációjához, különféle generátorokat használhat. Itt választhat egyet.
Ha valamelyik szerkesztői rendszert, például a Wordpress-t használod, egy erre szánt plugin tölti be a generátor funkcióját. Az egyik ilyen beépülő modul ehhez a rendszerhez az XML Sitemaps.

A fájl létrehozása után ellenőrizheti az online érvényesítőben.

Hova kell beszúrni a webhely-térképet?

Az oldaltérkép közvetlenül a webtárhely fő mappájában van tárolva, azaz esetünkben ez a www mappa. Ezután könnyedén megtekintheti a fájlt.
Site builder szolgáltatásunkkal a Webhelytérkép automatikusan létrejön.

Tekintse meg a Sitemap.xml példa előnézetét


Hogyan gyorsíthatja fel a webhelytérkép indexelését és beágyazását a Google-on?

A Google keresőmotorja magát a térképet is képes észlelni, ha már feltöltötte a webtárhelyére, de ellenőrizheti a fájl betöltődését, illetve a Google Search Console-on (a továbbiakban GSC) keresztül is beillesztheti a Webhely-térképet.
Miután hozzáadta domainjét a GSC-hez, a bal oldali menüben megjelenik a Sitemap Files (Webhelytérkép-fájlok), ahol közvetlenül beillesztheti webhely-térképének URL-címét.


A fájl beszúrása és a kereső általi feldolgozása után fontos információk jelennek meg a térképpel kapcsolatban, például a felfedezett oldalak száma, ahol könnyen ellenőrizheti, hogy mindent helyesen hoztak-e létre.

Hogyan lehet kizárni néhány webhelyet a térképről?

A robots.txt fájlban megadhatja, hogy a keresőrobotok mely oldalakon haladjanak át, és melyeket nem. További információt itt talál: