Bevezetés
Az SSH (Secure Shell) egy biztonságos protokoll, amely megbízható és hatékony kapcsolatot tesz lehetővé két számítógép között, megkönnyítve a biztonságos csatornán keresztüli adatcserét. Az SSH segítségével biztonságosan csatlakozhat webtárhelyéhez, és különféle műveleteket hajthat végre, például:
 • fájlok és mappák feltöltése vagy letöltése;
 • fájlok és mappák szerkesztése, mozgatása vagy törlése;
 • Composer használata;
 • GIT parancsok használata a verziókezeléshez;
 • a WordPress felhasználók számára, a WordPress telepítéssel való interakció a wp-cli használatával.
Az SSH szolgáltatás engedélyezéséhez és az SSH-kulcs feltöltéséhez használatos funkciót az admin.forpsi.hu felületen érheti el. 
Felhívjuk a figyelmét, hogy ez a szolgáltatás jelenleg kizárólag Linux tárhelyhez érhető el új platformunkon. Ha nem találja az SSH opciót a panelen domain beállításai között, javasoljuk, hogy forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, ahol ügyintézőink ellenőrzik a tárhelye új platformra történő áttelepítésének lehetőségét, amely hozzáférést biztosít ehhez az SSH szolgáltatáshoz.

Fontos megjegyzés
Ha SSH-n keresztül csatlakozik, grafikus felület helyett parancssori felületet kell használnia. A speciális parancsok speciális műveletek végrehajtására szolgálnak, például fájlok és mappák módosítására, törlésére vagy áthelyezésére. Az adatvesztés elkerülése érdekében különösen ajánlott biztonsági másolatot készíteni az SSH használata előtt.

Hogyan csatlakozhat SSH-n keresztül a domain nevéhez
Ha SSH-n keresztül szeretne csatlakozni a domain nevéhez, szüksége lesz egy SSH kliensre. Ha Windows operációs rendszert használ, akkor az már tartalmaz egy alap beépített SSH kienst. Alternatív megoldásként használhatja az ingyenes PuTTY klienst, amely letölthető erről a linkről.

A kapcsolat indításához a következő információkra lesz szüksége:

Állomás: Az Ön domain neve
Felhasználónév: Megtalálható az admin.forpsi.hu oldalon
Port: 2222

Az SSH parancs a következőképpen fog kinézni: "ssh -p 2222 felhasznalonev@sajat-domain.com".

Fontos emlékeztető
Ne feledje, az SSH konténerek élettartama 2 óra. Nagyon fontos, hogy az SSH munkameneteket és műveleteket ezen az időkorláton belül be kell fejeznie.

Összegzés
Az SSH biztonságos és hatékony módszert kínál webhelye kezeléséhez. Az SSH kliens és a megadott elérési adatok használatával különféle feladatokat hajthat végre és hatékonyan kommunikálhat webhelyével. Soha ne felejtse el megtenni az óvintézkedéseket és biztonsági másolatot készíteni, mielőtt bármilyen jelentős változtatást végrehajtana az SSH-n keresztül!

SSH kulcsok létrehozása

Windows
A Windows 10 és az újabb verziók natív OpenSSH eszközöket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik SSH kulcsok generálását a PowerShell használatával. A kulcs generáláshoz kövesse az alábbi lépéseket:        
 1. Nyissa meg a PowerShell alkalmazást: nyomja le a Windows + X gombokat, majd válassza a "Windows PowerShell" vagy "Windows PowerShell (Admin)" lehetőséget.
 2. Egy RSA kulcspár generálásához gépelje be a következő parancsot: ssh-keygen -t rsa
 3. A rendszer kérni fogja a kulcs mentési helyének kiválasztását. Az alapértelmezett hely (C:\Users\YourUsername\.ssh\id_rsa) elfogadásához nyomja le az Enter gombot vagy határozza meg az a mentés helyét egyénileg.
 4. Dönthet úgy, hogy beállít egy jelszót a privát kulcshoz, vagy üresen is hagyhatja azt, ha nincs jelszó (bár a jelszó beállítása biztonságosabb).
 5. Az SSH kulcspár létrehozása és mentése a megadott helyen megtörténik.
A régebbi verziókban harmadik féltől származó szoftvert kell használnia, például a PuTTYgen-t, amely gyakran a PuTTY SSH klienssel együtt települ. A kulcs PuTTYgen használatával történő generáláshoz kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Töltse le és telepítse a PuTTY alkalmazást, ha még nem tette. Letölthető itt.
 2. Indítsa el a PuTTYgen-t.
 3. Válassza ki a kívánt kulcstípust (RSA az általánosan használt).
 4. A kulcspár létrehozásához kattintson a "Generate" gombra.
 5. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat: mozgassa az egérkurzort a PuTTYgen ablakban a véletlenszerű kulcs létrehozásához.
 6. A kulcspár létrehozása után beállíthat egy jelszót a nagyobb biztonság érdekében, ha szeretne.
 7. Mentse el a nyilvános kulcsot .pub kiterjesztéssel és a privát kulcsot .ppk kiterjesztéssel.
Linux
A Linux disztribúciók legtöbbször előre telepítve vannak az OpenSSH csomaggal, amely lehetővé teszi SSH kulcsok létrehozását a terminál használatával. A kulcs generáláshoz kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Nyissa meg a terminált.
 2. Egy RSA kulcspár generálásához gépelje be a következő parancsot : ssh-keygen -t rsa
 3. A rendszer kérni fogja a kulcs mentési helyének kiválasztását. Az alapértelmezett hely (~/.ssh/id_rsa) elfogadásához nyomja le az Enter gombot vagy határozza meg az a mentés helyét egyénileg.
 4. Dönthet úgy, hogy beállít egy jelszót a privát kulcshoz, vagy üresen is hagyhatja azt, ha nincs jelszó (bár a jelszó beállítása biztonságosabb).
 5. Az SSH kulcspár létrehozása és mentése a megadott helyen megtörténik.

Miután bármelyik módszerrel létrehozta az SSH kulcsokat, a nyilvános kulcsot feltöltheti az admin.forpsi.com panelre, hogy engedélyezze az SSH hozzáférést a domainhez. A privát kulcsát tartsa biztonságos helyen és soha ne ossza meg másokkal!