Gmail.com és Message-ID

A Google.com a közelmúltban szigorította a bejövő üzenetekre vonatkozó szabályokat az üzenet fejlécében szereplő Message-ID paraméterrel kapcsolatban.

Az RFC 5322 szerint minden üzenetnek tartalmaznia kell a Message-ID paramétert a fejlécében. A paraméter értékének helyes szintaxissal kell rendelkeznie: „string@domain”, lásd: https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc5322#section-3.6.4.

A Google.com levelezőszerverei ellenőrzik, hogy az üzenetek tartalmazzák-e a Message-ID paramétert, és megfelelő-e a szintaxis. Ellenkező esetben az üzenetek elutasíthatók az "550-5.7.1 Messages missing a valid messageId header are not accepted." hibával.

Az Messages-ID paramétert az üzenetet létrehozó e-mail kliens, alkalmazás vagy script szúrja be az üzenet fejlécébe. 

Ha a fenti hibaüzenetet kapja, ellenőrizze az alkalmazás, a script vagy az e-mail kliens beállításait, vagy használhat másik levelezőprogramot. Ez az ellenőrzés a Google.com levelezőszervereinek feladata, és nincs lehetőségünk befolyásolni. 

Megjegyzés: Abban az esetben is előfordulhat, hogy a fenti üzenetet kapják vissza, ha az SPF rekord nem tartalmazza a következőt: include:_spf.forpsi.com