Domain állapotok és státuszkódok magyarázata

Az alábbi leírások magyarázatot adnak az Ügyféloldalon található egyes domain állapotokra:

A domain állapotok az adminisztrációs felület domain listák és az adott domain részletek alatt jelennek meg.
Az egyes állapotok kóddal, névvel és rövid leírással jellemezhetők. Részletesebb leírás a képet követően olvasható:
 
 
 
 
 
Nem indítható regisztráció olyan domainra, melyre korábban már nyilvántartásba vett igény feldolgozása még folyamatban van vagy a domain név nem igényelhető vagy már delegált.
 
Státuszok leírása:
 
"[23] Előzetes" állapotban van egy igény, ha azt a kitöltött adatokkal sikeresen beküldték és a .hu Nyilvántartó rendszer azt nyilvántartásba vette, majd a DNS állapot tesztelés következik, ekkor "[34] Műszaki hiba" státusz jelenik meg rendszerünkben.
 
"[26] Elbírálás" állapotban a .hu Nyilvántartó megvizsgálja az igényt és ha megfelel a .hu Domainregisztrációs Szabályzat előírásainak, akkor a domain feltételes használatba adását jóváhagyják és az igény "[35] Bejegyzett feltételes használat" státuszba kerül.
 
Előfordulhat, hogy az igény elbírálásához szükséges információk, dokumentumok hiányoznak, vagy a .hu Domainregisztrációs Szabályzat megerősítése nem történt még meg, ilyenkor "[3] Előzetes hiányos" állapotba helyezik az igényt. Ilyenkor a hiányt pótolni szükséges, ekkor folytatódik a regisztráció, és az igény "[24] Hiány pótolva" státuszba kerül.
 
Ha az igény nem felel meg, akkor az "[4] Előzetes elutasítva" állapotba kerül. Ekkor a domain-igénylőnek 2 héten belül döntenie kell, hogy az igényt továbbra is kéri-e, megfelelő indoklással. Ekkor "[5] TT elé utólag" állapotba (TT állásfoglalás kérése) vagy törlésre kerül.
 
Ha egy igény már 14 napja van "[3] Előzetes hiányos" állapotban, nem erősítik meg a regisztrációt vagy nem érkezik hiánypótlás, akkor az igény a .hu Nyilvántartásból automatikusan törlésre kerül.
 
"[31] Felmondás, név zónából törölve": A Regisztrátor a delegálást "Felmondás, név zónából törölve" állapotba helyezi, amikor a domain név regisztrációs periódusa lejárt, és a meghosszabbítás díja még nem került befizetésre és jóváírásra. "Felmondás, név zónából törölve" állapotban a domain nincs a zónában. Ezen állapotban 45 napig marad. Amennyiben nem történik meg a meghosszabbítás ezen időszak alatt, abban az esetben a felmondás állapot lejárta után a domain visszavonásra ("[32]Törlés előtti parkolás" állapotba) kerül. Ebben az állapotban a domain nincs a zónában, nem használható. A delegálás a "Törlés előtti parkolás" állapotba kerülést követő 60. nap utáni nap délben végleg, a .hu adatbázisból is törlődik.
 
"[35] Bejegyzett feltételes használat" állapotban a domain bejegyzett a zónába, műszakilag használható. A delegálásra akkor kerül sor, ha a "[35] Bejegyzett feltételes használat" állapotba kerülést követő 8. nap végéig egyik Regisztrátor sem jelzi panasz érkezését. Ha valamelyik Regisztrátor panaszt akar jelezni, akkor határidőn belül az igény "[36] Panaszra vár". Ha ilyen jelzés nem érkezik, akkor a domain "[8] Delegált" állapotba kerül és az igénylési folyamat ezzel lezárul.
 
 
Panasz kezelés
 
A Panasz kezelés ideje alatt a domain jellemzően a zónában marad, használható. A Tanácsadó Testület (TT) állásfoglalása alapján az alábbi státuszok jelenhetnek meg:

"[36] Panaszra vár": Bejegyzett feltételes használat során történő kifogás / Panasz esetén Panasz jelzése történik. A Panaszostól megkapott Panasz feltöltésre kerül a kapcsolódó dokumentumokkal.

"[37] Panasz beküldve": Panaszra vár állapotból erre az állapotra vált, ekkor az igénylőnek 8 nap áll rendelkezésére, hogy visszalépjen az igénytől vagy azt fenntartva a Tanácsadó Testület állásfoglalását várja.

"[38] Panasz TT előtt": Panasz beküldve állapotból Panasz TT előtt állapotra vált, ha a Tanácsadó Testület elé kerül a panasz, mind a védekezés. Ekkor a Tanácsadó Testület állásfoglalására vár, mely Testület eldönti, hogy a Panasz teljesíthető-e vagy sem.

"[39] Törlésre előjegyezve":Ha nem küldik meg a Panasz szövegét, vagy a Panaszolt nem jelez vissza, hogy beleegyezik a TT eljárásba, akkor az igényt Törlésre előjegyezve státuszba helyezzük. Az állapotba kerülést követő másnap délben törlődik. Másik lehetőség, hogy a domain név regisztráció során nem történt meg a .hu Domainregisztrációs Szabályzat megerősítése és letelt a várakozási idő, vagy regisztráció felfüggesztés volt, és nem küldték meg a szükséges dokumentumokat / nem történt hiánypótlás és letelt a várakozási idő.

"[41] TT miatti törlés": Ha a Panasz jelzéskor megadta a Panaszos, hogy igényelné a domaint, és a TT állásfoglalás is megtörtént vagy a Panaszolt visszalépett, akkor lehetőséget kaphat a Panaszos az igény benyújtására. Ha 30 napig nem él ezen jogával, akkor Törlésre előjegyezve állapotba kerül a domain név és másnap délben törlődik.

 
Amennyiben további kérdése lenne a fenti státuszokkal kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.