DNSSEC .cz és .eu domainhez

Mi a DNSSEC?

A DNSSEC a DNS (Domain Name System) egy fajta kiterjesztése, ami növeli a domain név szolgáltatás biztonságát. A DNSSEC biztosítja a felhasználókat, hogy a DNS-ről kapott információ a megfelelő forrásból érkezett, teljes volt és annak épsége nem volt veszélyeztetve az átvitel során. A DNSSEC biztosítja a DNS adatok megbízhatóságát, megakadályozva támadásokat, mint például adathalászat és még sok más.

A DNSSEC kiküszöböli a következő kockázatokat:
- e-mail fiók visszaélés
- rés az anti-spam szűrőn a DNS ellenőrzésnél
- személyi adatok eltulajdonítása (felhasználó név és jelszó, hitelkártya adatok, stb.)
- támadás a weboldalán

A .cz domain névvel kapcsolatos részletes információkat és a DNSSEC műszaki leírásait erre a linkre kattintva találhatja.

A .eu domain névvel kapcsolatos részletes információkat és a DNSSEC műszaki leírásait erre a linkre kattintva találhatja.

Hol és hogyan kell beállítani a DNSSEC szolgáltatást?

A DNSSEC aktiválása a .cz és .eu végződések esetében is lehetséges.

A Forpsi csak azon domain regisztrációk esetében tudja aktiválni a DNSSEC szolgáltatást, amelyek a Forpsi DNS szervereit használják. A DNSSEC védelem aktiválása ingyenes és alapértelmezetten megtörténik az új és a régi domain neveknél is, de a funkció kikapcsolása is választható.
Az Adminisztrációs felületén tudja aktiválni – a domain résznél - "DNSSEC bekapcsolása". A vizuális útmutatóhoz menjen a következő cikkre.

Ha a saját DNS szervereit használja a .cz vagy .eu domain nevéhez, először kérje meg DNS rendszergazdáját, hogy hozzon létre egy domain „kulcskészletet”. Ezt itt meg tudja tenni; majd kapcsolja ezt a kulcskészletet a domain nevéhez a  Domain név frissítés résznél (A változtatás engedélyezése domain név jelszóval történik, amit ki tud küldeni a domain név tulajdonosi e-mail címére vagy az adminisztratív kapcsolattartó e-mail címére a „Jelszó ismeretlen” gombra kattintva).

A DNSSEC aktiválása azonnal látható a CZ.NIC vagy EURid Whois adatbázisában. A DNSSEC védelem néhány órán belül alkalmazható a domain nevére.