Adatközpont látogatás Arezzoban

Cégünk néhány tagja, Pál József (Technikai csoportvezető), Látos Sándor (Technikai munkatárs), Domján Péter (Technikai munkatárs) és Takács-Szalai Csilla (Marketing asszisztens) Aruba Cloud képzésen vett részt egyik olaszországi adatközpontunkban, a DC IT1-ben Arezzoban. Erről szeretnénk egy rövid összefoglalóval kedveskedni Önnek.

Arezzo ipari parkjában található a legújabb és legmodernebb adatközpontunk, mely egyike az Európa szerte található 6 nemzetközi adatközpont hálózatunknak. Gyönyörű szép, modern, rendezett környezetű épület fogad minket. Kívülről semmilyen felirat vagy embléma nem árulkodik arról, melyik céghez tartozik a létesítmény. Az első Aruba logót az előtérben lejátszott videón láthatjuk.

 


A biztonsági kapun átjutva tárul szemünk elé az üvegfalon túl rendezett sorokban elhelyezett több mint 20.000 szerver sokasága. Gyönyörű látvány. Kis idővel később indulunk utazásunkra a felhők közé, szó szerint. :-)

 

 

[cseh kolléga, Pál József, Látos Sándor]

 

Lorenzo Giuntini, az adatközpont vezetője mutatja be nekünk az adatközpontot, közben minden szükséges információt ismertet velünk, ami érdekes lehet számunkra. A földszinten kezdjük a kirándulásunkat a szerverteremben, mely otthont ad a műszaki infrastruktúrának a nemzetközi ügyfeleink kiszolgáláshoz. Világszínvonalú elhelyezést biztosít, hogy megfeleljen a vevőink igényeinek, legyen szó dedikált szerverről, szerverelhelyezésről, privát és nyilvános felhőről, katasztrófa elhárításról vagy üzletmenet folytonosságról.


 

Ahogy belépünk a szerverterembe, jobb oldalt található az automatikus hőszabályozásért felelős dinamikus szabadhűtési rendszer, ami egy szünetmentes tápellátású berendezés, mely a kinti levegőt is felhasználja a szerverek hűtésére. Hideg egyáltalán nincs, a hőmérséklet olyan 24 fok körül lehet. Ez az a hőmérséklet, ahol az IT berendezések jól érzik magukat. (Ha ennél melegebb lenne a hőmérséklet, akkor a meghibásodások száma gyorsan emelkedni kezdene, az alacsonyabb hőmérséklet pedig környezetvédelmi szempontból felesleges lenne.)


 

A szerverterem elrendezésének optimalizálása érdekében a fő szerverterem hálózati kábelezése 10 pontra van osztva, mindegyikhez 70 rack tartozik. Minden pont külön switch és router eszközökkel rendelkezik. Az adatközpont szerkezete maximális biztonságot nyújt, ugyanis a szerverterem a vasbeton épületben elkülönítve kapott helyet.

Már itt észrevettük, hogy a biztonság nagyon fontos szempont. Magas kerítés veszi körbe az épületet, és mindenhol biztonsági kamera van elhelyezve. Az adatközpont dolgozói és a látogatók is egy kapun juthatnak be beléptető kártya segítségével, és természetesen ez vonatkozik a szervertermekre is.

 

A 2011-ben átadott Arezzo-i létesítmény alapterülete 5.000 négyzetméter. Külön földrengésálló épületekben vannak elhelyezve az áramellátó központok, akkumulátorok, generátorok és transzformátorok. Ezek garantálják a legmagasabb szolgáltatásfolytonosságot és a legjobb teljesítményt.

 

 

 

 


Adatközpontunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy biztosítsuk a folyamatos rendelkezésre állást és megfeleljünk a legmagasabb nemzetközi szabványoknak TIER IV szinten.

Kirándulásunkat a tetőn folytatjuk, ahol a tűzoltó és hűtő rendszerek találhatóak. 118 db 80 kg-os nitrogén gázos palackkal és közvetlen expanziós légkondicionáló rendszer 72 távoli kondenzációs egységgel.

 

 

 

Végül megérkezünk az emeletre ahol a magasan képzett technikai csapat irodái találhatóak. Lenyűgöző látvány az üvegfalakkal elválasztott irodák sokasága, a tágas, világos terek. Mindenki vidám, nagy szeretettel és barátságosan fogadtak minket. Büszkék vagyunk, hogy ehhez a csapathoz tartozhatunk és hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezen a nagyszerű és hasznos továbbképzésen!


[Takács-Szalai Csilla]

[Látos Sándor]

[Domján Péter]

 

Köszönjük, hogy megoszthattuk Önnel ezt a feledhetetlen élményt, amelynek részesei lehettünk.